Afvallen en diëten na je bevalling

Na de bevalling, boy oh boy, had ik een onstilbare honger. En als je een eetstoornis hebt (gehad) kan dat nogal lastig zijn, om aan die honger toe te geven. Daarom gaat deze blog over afvallen en diëten na je bevalling. Specifieker over het compenseren en niet toegeven aan je hongergevoel, omdat je vindt dat je weer naar je oude gewicht moet en in je oude kleren moet passen.

Niets kunnen eten tijdens je bevalling

Het was mijn eerste nacht thuis, als kersverse moeder. En ik was de kleine borstvoeding aan het geven. Opeens begon mijn maag te rommelen. HONGER had ik, onstilbare honger. Vond ik aan de ene kant niet zo gek, want ik had de hele dag al trek.

Mijn bevalling duurde 22 uur, die ik wel ben gestart met een goed ontbijt: een grote bak havermout, met banaan en pindakaas. Daarna heb ik nog wel geprobeerd iets te eten, maar verder dan een Sultana en wat druiven kwam ik niet. Daar heb je ECHT geen zin in als je aan het bevallen bent (vond ik daarvoor ook onbegrijpelijk 😉 ). Maar ná de bevalling was mijn maag dus constant aan het rommelen.

Honger na de bevalling

Ik weet nog dat ik aan vriendinnen die al moeder waren, vroeg: welke snacks moet ik inslaan voor tijdens de bevalling? Nou je hebt dan echt geen honger, gaven ze stuk voor stuk aan. Dat kon ik me niet voorstellen, totdat ik zelf mijn weeën zat weg te puffen. Ik was alleen daarmee bezig en ik dacht niet eens meer aan eten. Wat er wel in ging was appelsap en limonade. Het is dus echt waar wat mijn vriendinnen zeiden én volkomen normaal.

Anyway, niet gek dus dat ik zo’n trek had de dag ná de bevalling. Maar die trek ging dus niet weg! En ook ‘s nachts had ik megahonger. Ik herinnerde me dat een andere vriendin dit al een keer had gezegd, “oh ja zorg voor genoeg snacks om ook tijdens de voeding in de nacht te eten”. Maar tijdens die eerste nacht kwam toch dat vervelende stemmetje in mijn hoofd naar boven: “maar je gaat toch niet ‘s nachts eten? Dat is nergens voor nodig, even voeden en dan weer lekker slapen. Hiervoor at je ook niet in de nacht.” Maar. Ik had toch ECHT honger als een beer. 

Alles eten tijdens je zwangerschap

Misschien herken je het wel: tijdens je zwangerschap is het makkelijk, het eten. Ik hoor vaak in de praktijk: “ik durf nu meer of anders te eten, bijvoorbeeld friet, pizza, croissantjes of andere voedingsmiddelen van mijn verboden lijst, want de kilo’s komen er toch aan.” Ok, ik heb het misschien 1x gedacht, maar wist me al snel te corrigeren, want dit is natuurlijk niet de juiste insteek om iets lekkers te pakken, om te eten waar je zin in hebt op dat moment. 

Diëten na de bevalling

Na de bevalling zijn we vaak geneigd om weer gezond te gaan eten, wat dat dan ook is, om weer terug in je oude kleren te passen en terug op je oude gewicht te komen. Terwijl dat echt de MINSTE prio is, postpartum. Het allerbelangrijkste is juist goed en voldoende eten. En je rust pakken. Kortom zorgen voor jezelf, want dan kun je ook goed zorgen voor je baby.

En wat goed is, is ook waar je dan echt behoefte aan hebt, inclusief een gezonde basis. Dus ja je boterhammen, groente en fruit, maar ook chips, friet, whatever. Ik had juist cravings na mijn bevalling, naar zoetigheid, ik heb nog nooit zoveel chocola, chocolade koekjes en hagelslag gegeten haha.

Megabehoefte aan extra energie

Goed, daar zat ik dus, midden in de nacht te twijfelen wat ik zou doen. Ik vond het best vervelend, want hee, waarom is dit zo lastig ineens? Als ik honger heb, dan moet ik gewoon iets eten toch? Zoals altijd? Maar ‘net zoals altijd’ was natuurlijk niet van toepassing met ineens een baby waar ik voor moest zorgen, de borstvoeding die ik gaf, een nieuw ritme, en een gebrek aan slaap. Dit kost energie! Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft.

Bovendien is je lichaam aan het herstellen van de bevalling. Kortom, ik realiseerde dat als ik niet aan mijn behoefte zou toegeven, ik mezelf tekort zou doen, niet goed voor mijn lijf zou zorgen, en dat zou uiteindelijk zijn weerslag hebben op de kleine meid. 

Eat, sleep, feed, repeat

Dus er moest gegeten worden! Nu had ik nog geen voorraadje aangelegd aan midnight snacks, dus Jules, mijn vriend, ging naar beneden om boterhammen te smeren met ei, hummus, komkommer en avocado. En dat ging erin als koek. Er maar goed ook, want hierdoor sliep ik veel beter (ik kan echt niet slapen met een rommelende maag) en zorgde ik voor voldoende energie om de nachtvoedingen te doen en mezelf ook overdag te redden. Trouwens, de eerste maanden bestond mijn leven vooral uit slapen, eten en voeden. 

Je schuldig voelen door meer te eten

Voelde ik me schuldig of rot hierna? Nee. Deze boterhammen waren nog best gezond allemaal vond ik, al voelde het wel als een extraatje in het begin. Maar al snel merkte ik gewoon de voordelen: beter slapen (en met een baby hoef ik je niet te vertellen hoe belangrijk dit is 😉) en meer energie. Dat tussendoortje in de nacht maakte echt het verschil. En de ene nacht had ik minder honger dan de andere nacht en zo kon ik gewoon eten naar behoefte, zonder mezelf schuldig te voelen. 

Een voorraad aan tussendoortjes voor de nacht

Uiteraard had ik niet elke nacht de catering in de vorm van Jules tot mijn beschikking, dus ik heb gekeken waar ik dan zin in had. Uiteindelijk gingen er pakken Sultanas, noten en gedroogd fruit er doorheen. Ik zorgde ervoor dat ik die altijd overal had liggen, zodat ik waar ik dan ook voedde, ik iets kon eten als ik honger had. En hoewel het in het begin onwennig voelde, ook die enorme honger in de nacht, had ik dit ECHT nodig. En door dit gewoon te doen, s nachts gewoon iets eten, waar je op dat moment zin in hebt en omdat je dan honger hebt, wordt dit ook gewoon het nieuwe normaal. 

Afvallen en diëten na je bevalling? Nee!

Dus als het gaat over afvallen en diëten na je bevalling, over compenseren en niet toegeven aan je hongergevoel, omdat je vindt dat je weer naar je oude gewicht moet en in je oude kleren moet passen. En daardoor niet ‘s nachts of wanneer dan ook wat extra’s durft te eten. Of dat je op een andere manier je postpartumlijf wilt compenseren. Ga dan door die angst heen. Zo leer je ook je hersenen dat dit extra eten niet eng of spannend is. Maar volkomen normaal en broodnodig.

Meer over de bevries-, vlucht, vechtreactie van je hersenen op een spannende situatie, zoals extra eten, hoor je in deze gratis masterclass over het stopzetten van eetstoornisgedachten .

Luister naar je lijf, die vertelt je echt wel wat het nodig heeft. Niet voor niets, want door alle vermoeidheid, gebroken nachten en wellicht ook stress, heb je die energie hard nodig om jezelf overeind te houden in de pittige fase met een newborn. 

Misschien is het even zoeken, bijvoorbeeld waar je dan zin in hebt of waar je de meeste energie uithaalt, maar ontzeg je absoluut geen eten. Voldoende eten (en daarmee zelfzorg) is en blijft prio nummer 1 na je bevalling. DOE het gewoon. Je kunt het! Heb je hier een mooie les uitgehaald? Volg me dan ook op Instagram via @leefeetstoornisvrij voor alles over de uitdagingen rondom intuïtief eten, je lichaamsbeeld, zelfvertrouwen en zorgen voor jezelf, tijdens en na je zwangerschap.

Vraag jouw motivatiemoment via de mail aan

Om de week krijg je een motivatiemail in je inbox om je te inspireren en activeren. Deze mail komt om de week.

Related Posts