Leef Eetstoornisvrij - anorexia en zwanger

Wie ben ik?

Ervaringsdeskundige eetstoornissen

Ik ben Jaimie van de Braak, heb zelf anorexia gehad en ben kersverse moeder van een kleine meid. Nu ben ik alweer tien jaar eetstoornisvrij. Dit is mijn verhaal:

Toen ik 16 jaar was, verloor ik mijn hart aan een veel oudere jongen. Alleen voor hem was het niet zo serieus als dat de relatie voor mij was. Het werd een knipperlichtverhouding en na een jaar was ik dat zat. Ik had hier geen grip op. Dus maakte ik het uit. Verdrietig als ik was, viel ik een paar kilo af. Mooi meegenomen, dacht ik nog. Maar in combinatie met mijn onzekerheid en perfectionisme escaleerde dit al snel. Over mijn gewicht had ik namelijk wél controle! Ik viel al snel veel af en (niet-)eten, bewegen en sporten beheersten al snel mijn leven.

Herstel van anorexia

Via de huisarts kwam ik terecht bij een gespecialiseerde kliniek voor eetstoornissen. Mijn behandeling voor Anorexia Nervosa begon en duurde ongeveer een jaar. In gewicht kwam ik aan. Maar op een voor mij gezond gewicht, worstelde ik nog steeds met vervelende eetstoornisgedachten

Uiteindelijk kwam ik terecht in de nazorggroep bij Ixta Noa (toen ZieZo). Het ging goed met me. Uiteindelijk heb ik als ervaringsdeskundige twee jaar lang deze nazorggroep begeleid en gaf ik voorlichting over eetstoornissen op middelbare scholen.

En nu begeleid ik vrouwen die een eetstoornis hebben (gehad) en die graag moeder willen worden, zwanger zijn of net zijn bevallen. Ik leer ze omgaan met hun angst voor aankomen, hun veranderende lichaam, en restrictieve gedachten. Zodat ze gezonde keuzes kunnen maken voor zichzelf en de baby, én trots kunnen zijn op hoe sterk en bijzonder hun lichaam eigenlijk is.    

Herstel van anorexia
Begeleiding tijdens zwangerschap en anorexia

Wist je dat…

Ik team hartig ben?

Ik hou niet zo van snoep, chocolade wel hoor, maar zet chips voor mijn neus en ik ben zo blij als een kind. Vooral de paprikachips van de Jumbo (met ribbels!) of die van Tyrrells Sea Salt & Cider Vinegar.

Ik ontzettend graag lees?

Sowieso iedere avond voordat ik ga slapen. Ik ben gek op literaire thrillers, zoals die van Henning Mankell. Maar eigenlijk lees ik van alles, ook het tijdschrift Linda is favoriet.

Ik elke dag even een frisse neus haal?

Vooral na een dagje kantoor en binnen zitten, vind ik het heerlijk om even een frisse neus te halen en mijn hoofd leeg te maken. Wandelen is dan superfijn.